Boje pri Tokajíku \"obnovené\"

19.11.2009 Stropkov

V nedeľu, 22. 11. 2009 o 13,00 hod. sa uskutoční v legendárnej obci Tokajík pri Stropkove, kultúrno – historické podujatie – ukážka partizánskych bojov z jesene 1944.
Uvedené podujatie sa realizuje v rámci Spomienkového stretnutia pri príležitosti 65. výročia Tokajíckej tragédie.
Hlavným organizátorom ukážky bojov je Klub vojenskej histórie Čapajev z Michaloviec s podporou Klubu vojenskej histórie Slovensko z Bratislavy, pod oficiálnou záštitou Múzea SNP v Banskej Bystrici, Oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Michalovciach a Obecného úradu v Tokajíku.
Na rekonštrukcii partizánskych bojov sa aktívne zúčastní vyše 90 aktérov s dobovou výstrojou a výzbrojou v historických uniformách vojakov Červenej armády, Wehrmachtu a partizánov z 11 klubov vojenskej histórie z celého Slovenska.
Ukážka bude prezentovať bojové akcie jednotiek nemeckého Wehrmachtu proti oddielom partizánskej brigády Čapajev, ktorá v tomto kraji operovala spolu s partizánskymi skupinami Majorova a Požarského.
Vstup na kultúrno – historické podujatie je zdarma. Vítaní sú všetci záujemci o vojenskú históriu, sympatizanti, ako aj všetci ostatní návštevníci.

Za organizačný výbor
MVDr. Jozef Skalka PhD.
predseda KVH Čapajev SZPB Michalovce
 

Vyberte región